Welk beroep je ook uitoefent, er zijn altijd situaties, kwesties, dilemma’s, obstakels, complicaties of andere uitdagingen. En, al zou je het willen, een mens kan niet alles weten en ook niet alles zien. Daarom verzamelen succesvolle mensen altijd een netwerk om zich heen van mensen die meer weten of ergens anders beter in zijn dan zij zelf. De vraag is: hoe en waar vind je die mensen?

Wat is er nodig?

Voordat we de vraag “Hoe en waar vind je die Expert” beantwoorden, is het belangrijk te weten WAT er nodig is om verder te komen. Om goed te kunnen bepalen wat er nodig is, is de eerste vraag die een coach je zou kunnen stellen: Hoe is het met je VAKmanschap (of VAKvrouwschap)? VAK staat hier de afkorting van Vaardigheden, Attitude en Kennis.

  • Ben je ergens enorm vaardig in, doordat je er gewoon veel ervaring in hebt, dan zit dat aspect van je vakmanschap wel goed. Vaardigheid heeft te maken met iets vele malen hebben gedaan, waardoor je de ‘kneepjes van het vak’ beheerst. Vaardigheid is dus iets dat je zelf ontwikkelt door (uit)oefening … of, door middel van samenwerking met anderen in huis te halen.
  • Heb je veel kennis of weet je snel aan de juiste kennis te komen, dan kan deze component ook geen groot obstakel zijn. Heb je geen toegang tot de juiste kennis? Dan kan een Expert op dat onderwerp je misschien verder helpen.
  • En dan, last but absolutely not least: attitude. Attitude heeft alles te maken met bewustzijn en is, in het maken van de juiste beslissingen, een sleutelfactor. Het woord zegt het al: ‘bewustZIJN’. Een hoger bewustzijn is de sleutel tot de oplossing van heel veel – en met name vaak onbewuste – uitdagingen. Als je doorziet hoe zaken in elkaar steken, vaak met name ook inzake je eigen denken en handelen, des te makkelijker fiets je door situaties, kwesties, dilemma’s, obstakels, complicaties of andere uitdagingen heen.
    Het ontwikkelen van attitude en bewustzijn is het terrein van de coach. Het maakt niet uit of je professional, manager of ondernemer bent, coaching helpt, altijd! Let wel: Niemand heeft ‘een coach nodig’, maar iedereen kan er één gebruiken!

Dus ben je even de weg kwijt, neem een coach! Ben je de weg (nog) niet kwijt, maar wil je je VAKmanschap ontwikkelen en/of jezelf juist behoeden voor fouten, investeer dan in jezelf door aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling. Het is de sleutel tot succes, geluk en wijsheid. Coaches kunnen je daarbij helpen.

Onderhoud je netwerk

Zoals in de kop al te lezen is, weten succesvolle (en waarschijnlijk ook gelukkige) mensen een netwerk van mensen met kennis, ervaring en attitude om zich heen te verzamelen waardoor zij onder andere succesvol zijn. Maar daar blijft het niet bij. Een netwerk moet je ook onderhouden, door er tijd en energie in te steken. Dat kunnen anderen niet of slechts beperkt voor je doen. Het begint bij een goed administratief netwerkbeheer. Heb je je op je computer of ergens in de cloud een goede lijst met je relaties en hun betekenis voor jou, zodat je na verloop van tijd ook nog eens oude relaties kan opduiken en inschakelen? Het UpGuide persoonlijk ontwikkel platform biedt, net zoals verschillende andere platformen, een tool om je persoonlijke relaties te onderhouden en het biedt voor abonnees met een UpGuide Business account zelfs een klantvolgsysteem.

Last but not least: onderhoud je netwerk! Laat af en toe eens iets van je horen. Wees oprecht geïnteresseerd in de ander. Iedereen is gevoelig voor aandacht. Kijk maar naar jezelf. Hoe heerlijk is het niet als iemand laat blijken om je te geven of op zijn minst je te waarderen voor wie je bent of wat je doet. Dat geldt ook voor de mensen.

Hoe en waar vind je die expert?

Ons antwoord hierop zal logisch klinken: “via coaching.nl. Zie je de juiste coach of expert niet bij vind een coach staan of wil je advies om de juiste keuze te kunnen maken, vraag het aan ons. Onze research afdeling zoekt in ons primaire en uitgebreide secundaire netwerk van coaches en experts. Zet ons vrijblijvend aan het werk door het contactformulier in te vullen. En, laten we eerlijk zijn, coaching.nl is natuurlijk niet heilig. Natuurlijk kun je zelf ook de regie pakken. Gelukkig zijn er op één van de vele andere platforms voor professionals of bijvoorbeeld via LinkedIn mensen met de juiste kennis, ervaring of attitude te vinden. Al dan niet wij helpen je graag.