Stress & Burnout

Stress & Burnout Coaching

Volgens de algemeen geldende norm in de gezondheidszorg is een beetje stress vaak nuttig omdat het ons alert maakt. Een beetje stress waarbij de hartslag omhoog gaat en de ademhaling intensiveert kan volgens (bedrijfs)artsen ook geen kwaad. Problemen ontstaan pas wanneer de ontstane draaglast groter is dan je persoonlijke draagkracht.  In het volgende filmpje van thuisarts.nl is te zien hoe artsen aanbevelen met stress om te gaan.

   

   https://film.nhg.org/ZVM%20Minder%20Stress-HD.mp4

    

   Bij Coaching Nederland houden we er een iets filosofischer benadering op na.

   Stress ontstaat als dat wat niet is, belangrijker is dan wat is.

   Als je bijvoorbeeld focust op datgene waarvan je denkt ‘dat van mij wordt verwacht’ in plaats van je te richten op wat je werkelijke bijdrage is of was, wordt stress ervaren. Ook als je bijvoorbeeld focust op ‘wat had moeten gebeuren’ in plaats van wat er werkelijk gerealiseerd is, ontstaat spanning in je lijf, terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. De beste remedie tegen stress is dus te leren uit te gaan van de realiteit in plaats van uitgaan van je perceptie, ofwel hetgeen je denkt over de realiteit. Maar goed dat is simpeler gezegd dan gedaan. Een goede mental-coach of stress-coach kan je leren realistischer te ZIJN en daarmee weerbaarder te worden tegen stress en dat is altijd beter dan wachten tot er een burn-out om de hoek komt want die komen vaak eerder dan je denkt.

   Burn-out
   Meer van jezelf vragen dan je aankunt, veroorzaakt een burn-out. Op dat moment heb je het gevoel dat je de vele problemen in het leven niet meer aan kunt. Je voelt je machteloos alsof je geen grip meer hebt op de situatie. Het is alsof je de controle over je leven verliest en het je niet meer lukt om de meest gewone dagelijkse dingen goed te blijven doen.  In het geval van een burn-out vertoont je lichaam drie of meer van de volgende spanningsklachten:

   • vooral lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel
   • en geestelijke moeheid: moeite om de aandacht erbij te houden (concentreren) en/of dingen te onthouden (geheugen);
   • onrustig slapen;
   • prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd);
   • niet tegen drukte of lawaai kunnen;
   • gemakkelijk huilen;
   • piekeren;
   • een gejaagd gevoel.

   (met dank aan thuisarts.nl voor de lijst met spanningsklachten)

   Herstel
   Heb je het zo ver laten komen?  Begin dan met je niet schuldig te voelen want, ondanks dat je al snel denkt dat het jouw schuld is, kon je er niets aan doen, want dan had je er tenslotte wel wat aan gedaan om het te voorkomen.

   Regel 1 is: “ga uit van wat is”. Met andere woorden als je een burn-out hebt, heb je een burn-out. Punt uit! De rest – hetgeen je denkt – is een verhaal en zolang je focust op dat verhaal, ga je niet herstellen. Omarm de realiteit. Dat is het begin van herstel. Even stoppen met werken, mediteren, etc., helpt absoluut, maar leer, als je verstandig bent, onder begeleiding van een stress-coach de realiteit te omarmen, rust te nemen en vanuit wat je nog wel kan om zo stukje bij beetje weer terug te komen naar de situatie van voor de overbelasting. Houd er wel rekening mee dat herstel over het algemeen net zoveel tijd kost als de opbouwperiode van de burn-out. De coaches van Coaching.nl helpen je graag.

   Voorkomen is beter dan genezen
   Wil je leren stressvrij te presteren, leer dan beter focussen, zodat je in minder tijd meer kunt produceren. De Academy binnen het UpGuide platform voor persoonlijke ontwikkeling (waar we bij coaching.nl gebruik van maken) biedt het programma ‘Stressvrij presteren(informatie-pagina volgt binnenkort).

   Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met één van onze stress-coaches of zoek zelf een stress coach.

    

   Soorten coaching

   Loopbaancoaching - Op zoek naar een loopbaancoach? Coaching.nl - 24/7 de beste coaching

   Loopbaancoaching

   Loopbaancoaches helpen jou je passie te (her) ontdekken, omdat werken vanuit passie het meeste werkgeluk genereert en doen waar je goed in bent je een hogere marktwaarde oplevert. Daarnaast helpen zij je de gewenste baan of andere loopbaan te realiseren.

   Teamcoaching - Teamcoach nodig? Coaching.nl - 24/7 de beste coaching

   Teamcoaching

   Het succes van de organisatie wordt bepaald door het functioneren van het team waarbinnen de medewerkers functioneren. Teamcoaching helpt de dynamiek van het team te verbeteren, maar ook het  individueel functioneren van de leden van het team.

   .

   Life coaching. Life coach nodig? Coaching.nl - 24/7 de beste coaching

   Life coaching

   Life coaching gaat over het optimaal inrichten van jouw leven. De onderwerpen kunnen gaan over zowel werk, relaties, gezondheid, financiën als zingeving. Samen met de coach zoek je welke dilemma’s er zijn en hoe die op te lossen zijn.

   Business coaching. Business coach nodig? Coaching.nl - 24/7 de beste coaching

   Business coaching

   Business Coaches helpen ondernemers en bestuurders bij het formuleren van hun visie, het formuleren van een inspirerende missie, strategie en planning. Daarnaast kan een coach behulpzaam zijn bij het implementeren en uitvoeren van de nodige tactiek.

   Leaderschip coaching. Leaderschip coach nodig? Coaching.nl - 24/7 de beste coaching

   Leadership coaching

   Leiderschap vereist visie, tact, diplomatie, maar vóór alles de vaardigheid om anderen ‘in hun kracht’ te zetten, ofwel coachings-vaardigheden. Leadership coaching helpt de verantwoordelijkheid over het functioneren van teams steeds beter te kunnen dragen.

   Performance coaching. Performance coach nodig? Coaching.nl - 24/7 de beste coaching

   Performance coaching

   Verwachten wij of anderen van ons dat we als mens of team prestaties leveren? Op zo’n moment moet je weten met welke talenten, strategie en samenwerking je de gewenste doelen het snelst bereikt. Dit is waar performance coaching haar waarde bewijst.

   Stress coaching. Stress coach nodig? Coaching.nl - 24/7 de beste coaching

   Stress coaching

   In de huidige samenleving wordt er steeds meer van ons mensen verwacht. Dit vereist een hogere weerstand tegen stressvolle situaties. Stress coaching helpt je bij het versterken van je copingstijl, waardoor je steeds beter bestand bent tegen stress.

   WorkLife coaching. Worklife coach nodig? Coaching.nl - 24/7 de beste coaching

   WorkLife coaching

   WorkLifeCoaching is een methodiek waarin aandacht is voor zowel de werk- als de privésituatie, omdat beiden sterk van invloed zijn op elkaar. Door een blended aanpak (mix van methodieken) worden situaties en de verhouding daartussen sterk verbeterd.

   Mental coaching. Mental coach nodig? Coaching.nl - 24/7 de beste coaching

   Mental coaching

   Mental coaching gaat over onderzoek naar- en begrip van de mentale conditionering die je gedrag aanstuurt. Door beter zicht te krijgen op je eigen kwaliteiten en persoonlijkheid ben je in staat om steeds betere beslissingen te nemen en groeit je zelfvertrouwen.