Onderzoek, onder andere van het Galllup insitituut, geven aan dat steeds meer mensen, persoonlijke ontwikkeling een belangrijk aspect vinden in hun werk. Met name de jongere generaties (Millennials en Generatie-Z ) vinden persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk en terecht. Wat je onder persoonlijke ontwikkeling kan verstaan en hoe van je werk een unieke leerplaats te maken om daar optimaal te groeien is het onderwerp van deze pagina.

Persoonlijke ontwikkeling op het werk

Als VAKman of VAKvrouw zijn drie zaken belangrijk: Vaardigheden, Attitude en Kennis.

  • Vaardigheid is de handigheid die je hebt ontwikkeld om zaken voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld communicatievaardigheid, waarmee je duidelijk kunt aangeven wat je wilt, anderen ook kunt overtuigen jou daarin te volgen en ook goed begrijpt wat anderen bedoelen, zelfs zonder dat ze het uitspreken. Of de vaardigheid in je vak, bijvoorbeeld verkoop of met je handen iets maken of de vaardigheid om iets te kunnen tekenen. Allemaal vaardigheden.
  • Attitude is vaak de meest onderschatte component in persoonlijke ontwikkeling. Je kan nog zo veel kennis en vaardigheden hebben, als je geen zin hebt om er iets mee te doen of liever lui dan moe bent, dan werkt het ook niet voor je. Of  je bent een hork in de omgang met anderen, omdat je je fatsoen thuis hebt gelaten. Ook dan kom je niet ver. Zo is bijvoorbeeld, zoals ook wordt besproken op de pagina over omgaan met verandering, niet de verandering op je werk die het probleem is, maar jouw houding ten opzichte van die verandering die het tot een probleem kan maken. Je overtuigingen en set normen en waarden bepalen derhalve voor een groot deel hoe ‘ontwikkeld’ je bent.
  • De soms overschatte component van persoonlijke ontwikkeling is Kennis. ‘Kennis is macht’ wordt vaak gedacht, maar met macht alleen kom je er ook niet. Vaak wordt in sollicitaties vooral naar iemands kennisniveau gekeken. Toprecruiters komen er steeds meer achter dat attitude een veel betere voorspeller is voor inzetbaarheid van een professional. Het nadeel van kennis is ook dat het vergankelijk is en als de attitude ontbreekt het in te zetten, is het weinig waard. Ook kan de theorie die vandaag leidend is morgen weer achterhaald zijn. Daarnaast vergeten we zaken die we vroeger zo konden op dromen. Dit alles gezegd hebbende is, aan de andere kant, kennis niet voor niets de derde component van persoonlijke ontwikkeling. Als jij meer kennis van zaken over een bepaald onderwerp hebt dan anderen, kun je je daarmee op dit moment onderscheiden. Dan weet je ‘hoe het werkt’ en heb je een voorsprong op anderen die deze (actuele) kennis niet hebben. Veel weten en met name de vaardigheid hebben deze kennis in te kunnen zetten, bepaalt mede hoe ‘ontwikkeld’ je bent.

De context van persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling staat niet op zichzelf. De context (zoals een baan) waarin de Kennis, Vaardigheden en Attitude van toepassing zijn, bepalen hoe waardevol jouw persoonlijke ontwikkeling is. Ben je vaktechnisch ontwikkeld, dan heb je daar in menselijke relaties minder aan. Ben je communicatief, dan juist weer wel. Ben je commercieel sterk, dan heb je daar in het uitdenken van wetenschappelijke theorieën weer minder aan. Ben je strategisch sterk, maar heb je twee linkerhanden, als het om techniek gaat, dan zetten ze jou niet snel aan een complex technisch probleem. Kortom: De context bepaalt vaak de waarde van jouw persoonlijke ontwikkeling of anders gezegd ‘jouw individuele set competenties’.

Je werk als leeromgeving

Charles Jenning ontwikkelde de zogenaamde 70:20:10 theorie. Dit concept geeft aan dat, volgens onderzoek, ongeveer 10% van hetgeen we leren plaatsvindt door het je toe eigenen van theorie (kennis); 20% wordt geleerd in de interactie met anderen (coaching, feedback, overleg, e.d.), en 70% in de dagelijkse werkpraktijk, waar opgedane inzichten en theorie wordt ingezet en getoetst. Voor persoonlijke ontwikkeling heb je alle drie nodig. Alleen werk verrichten er het vervolgens nooit met iemand hebben over je resultaten en geen idee hebben wat je (theoretisch) aan het doen bent, zal je niet verder brengen. Het is juist de combinatie van theorie afgewisseld met reflectie en feedback over hoe je het doet, welke bijdrage je precies hebt geleverd en welke resultaten je hebt geboekt, doen je snel groeien in je persoonlijke ontwikkeling. Zorg dus dat je werk voor dit moment ook je ontwikkelomgeving is en blijft. Vraag je leidinggevende je te ondersteunen in jouw persoonlijke ontwikkeling. Heb je zo’n leidinggevende die zich daar uberhaupt niet om bekommert lees dan de pagina over Omgaan met slecht management.

Het meten van Persoonlijke ontwikkeling

Onafhankelijk van de vorige alinea over de context van persoonlijke ontwikkeling, zijn er volgens de ontwikkelaars van de Gedragsflexibiliteit Schaal een paar basiscompetenties die ieder individu zou moeten hebben en helpen om te kunnen omgaan met de meeste situaties, waarin je als persoon kunt verkeren. Bijvoorbeeld. Soms is het handig heel zakelijk te zijn, bijvoorbeeld bij het verkopen of aangaan van belangrijke zaken, als een huis, auto, een baan en dergelijke. Soms is het echter helemaal niet van belang hoe zakelijk je bent maar heb je juist ‘menselijkheid’ als competentie nodig. Ben je nu in staat in die situaties die het verlangen echt zakelijk te zijn en in andere situaties juist heel menselijk te zijn en dat doe je beiden van nature goed, dan heb je in die dimensie een grote gedragsflexibiliteit. Ditzelfde principe gaat op voor andere paradoxale (schijnbaar tegenstrijdige) competentiesets, bijvoorbeeld: introvert versus extravert, formeel versus informeel en bijvoorbeeld in ondernemen versus (de zaak) bewaken.De mate waarin je in sets paradoxale competenties authentiek kunt handelen, bepalen je algehele persoonlijke ontwikkeling. Deze vorm van persoonlijke ontwikkeling is te meten met de Gedragsflexibiliteit Schaal die je gratis bij jezelf kunt afnemen op GFS.nu. Ook vind je de vragenlijst bij de standaard Documenten in het UpGuide persoonlijke ontwikkel platform.

Oefening

Deel in onderstaand reactieveld hoe jij je persoonlijke ontwikkeling vorm gaat geven. Zo leren we van elkaar.

Samen of alleen werken aan je persoonlijke ontwikkeling

In de wereld van het coachen zeggen we altijd. Je kunt je eigen ogen niet zien. Iedereen heeft blinde vlekken en weet alleen maar wat hij of zij weet. Een ander ziet dingen die jij niet ziet en weet dingen die jij niet weet. Alles zelf doen kan, maar doe je daarmee jezelf niet tekort? Een coach inschakelen – vaak ook nog betaald door de werkgever – helpt je sneller beter om te gaan met persoonlijke ontwikkeling.

Misschien loop je met een acute vraag of een emotionele kwestie rond, inzake je stressgevoel. Zet die vraag op onze Questions pagina. Bij Coaching Nederland aangesloten stresscoaches kunnen je vraag dan lezen en hem beantwoorden.