De Stap subsidie
Het STAP-budget van de overheid
Iedere Nederlander kan straks subsidie krijgen voor het volgen van een opleiding die de positie op de arbeidsmarkt versterkt. Middels het STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) stimuleert de overheid dat volwassenen met een band met de arbeidsmarkt de regie in eigen handen nemen en kiezen voor opleiden en ontwikkelen.
Leven lang ontwikkelen
Het belang van leven lang ontwikkelen (LLO) neemt de komende jaren alleen maar toe onder invloed van veranderingen op de arbeidsmarkt door snelle technologische ontwikkelingen, globalisering en latere pensioenleeftijd.
Investeren in ontwikkelen
Het investeren in de eigen duurzame inzetbaarheid, maakt dat mensen minder kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Het vergroot het aanpassingsvermogen aan veranderende eisen en verkleint het risico op werkloosheid.
STAP-budget
Met het STAP-budget krijgt iedere volwassene met een band met de arbeidsmarkt de mogelijkheid om te investeren in de eigen ontwikkeling. Het maximum subsidiebedrag is € 1000,00 per persoon per jaar, hieronder vallen alle kosten die door de opleider in rekening worden gebracht. De eigen bijdrage is afhankelijk van de prijs van de scholingsactiviteit. Voor scholingsactiviteiten die niet duurder zijn van het gestelde maximumbedrag, is er geen eigen bijdrage.
Scholingsactiviteiten
Het STAP-budget kan worden aangevraagd voor:
- Een scholingsactiviteit die opleidt tot een (deel van een) door OCW erkend diploma of certificaat. Op deze activiteit vindt toezicht door de Inspectie van het Onderwijs plaats;
- Een scholingsactiviteit die opleidt tot een branche of sector erkend certificaat;
- Een scholingsactiviteit die is ingeschaald in het Nederlandse Kwalificatieraamwerk NLQF;
- Een scholingsactiviteit die wordt aangeboden door een opleider met een NRTO-keurmerk;
- Een scholingsactiviteit die bestaat uit een EVC-procedure bij een erkende EVC-aanbieder.
- Er wordt een scholingsregister opgesteld met het actuele aanbod van toegelaten scholingsactiviteiten.
Het stap budget kan per 2022 worden ingezet maar wordt mogelijk al inzetbaar vanaf 2021. Schrijf je in voor onze subsidiealert om op de hoogte te blijven.