Corona  Adaptatie programma  

Door de wereldwijde uitbraak van het COVID-19 virus is een geheel nieuwe  en tamelijk unieke realiteit ontstaan. De situatie is op vele fronten ingrijpend en kan om verschillende redenen zorgen en ongewenste stress opleveren, zowel op het werk als in de thuissituatie. Het levert voor velen van ons in iedere geval onbekende en onvoorspelbare situaties op waaraan wij ons zullen moeten aanpassen.

Misschien maak je je zorgen om je baan of moet je werk doen waar je niet (volledig) voor bent opgeleid of word je overvraagd door de situatie. De één gaat makkelijker met de hele situatie om dan de andere. De situatie is in ieder geval spannend en je weet niet goed wat je kunt verwachten.

Om medewerkers te helpen zo goed mogelijk met deze nieuwe realiteit om te leren gaan hebben de coaches van Coaching Nederland het Corona Adaptatie Programma ontwikkeld. Dit is een blended learning programma waarin, naast aandacht voor de fysieke gezondheid, vooral ook aandacht is voor mentale gezondheid en hoe praktisch om te gaan met deze nieuwe realiteit.

Voor leidinggevenden hebben we ook een programma ontwikkeld: “Eerste hulp bij leidinggeven op afstand”. Onderwerpen die hierin worden behandeld zijn onder meer: Leiderschap, Crisismanagement en Leidinggeven op afstand.

De programma’s bestaan uit:

  • een serie tips,
  • nieuwe inzichten,
  • oefeningen en activiteiten die je kunt doen om je aan te passen,
  • een ‘coaching op afstand’ sessie met een coach.

Het programma is kosteloos voor werknemers van organisaties, die bij Coaching Nederland bekend zijn of bekend worden gemaakt in de vorm van contact met een directielid of andere leidinggevende.


Tips

Tip 1.

Tip één de simpelste, maar is vaak ook de moeilijkste en luidt:

Omarm de situatie

Je kunt de situatie absoluut niet in je eentje veranderen. Dus er is simpel maar één keuze en dat is adapteren, ofwel aanpassen of nog beter ‘omarmen’. Houd van de kansen, lessen en inzichten die in deze nieuwe situatie verborgen zitten. Dit doe je door te beginnen met te ‘zijn met wat is’. Vechten tegen de realiteit is de meest energievretende en minst effectieve manier om je aan te passen. STOP en begin met ademhalen. Zet op een rijtje wat er allemaal nog wel is. Leef je nog? Okay. Kun je nog eten? Okay, Heb je een dak boven je hoofd? Okay. Kijk naar wat er nog allemaal wel is en koester dat meer dan ooit. Kijk vanuit wat je hebt naar wat er allemaal is dat je nog niet hebt ontdekt en wat je vervolgens kunt doen om de situatie stapje voor stapje te brengen naar een situatie waarvan je (weer) gelukkig wordt. Het Corona adaptatieprogramma geeft je de nodige handvatten over hoe hier effectief mee aan de slag te gaan.

Tip 2.

Praat met anderen over je gevoelens

Daar kun je direct mee beginnen. Besef dat de gevoelens en gedachten die je ervaart een normale reactie zijn op een abnormale situatie. Je bent niet alleen met je gevoelens. Anderen hebben vergelijkbare gevoelens en zullen je begrijpen. Praat met mensen die je vertrouwt en met een expert, zoals een coach. Die kan je helpen ontdekken wat je eerder niet wist of dacht te kunnen. In het Corona adaptatieprogramma wordt je begeleid door een coach.

Tip 3.

Ontspan

Allereerst: zorg goed voor jezelf. En dat betekent niet, dat je ineens de egoïst uithangt en geen rekening met andere huisgenoten houdt. Maar spreek wel uit, waar jouw behoefte op dat moment ligt. Is dat even een plek in huis, waar je een uurtje ongestoord je eigen ding kunt doen? Of is dat juist even de boel de boel laten en samen het gesprek aan gaan? Juist nu is het van belang dat je in contact blijft met je huisgenoten. Zij kunnen niet van jouw voorhoofd aflezen wat je op dat moment nodig hebt. Spreek het uit en maak er afspraken over. En laat ook die laptop ’s avonds gewoon dicht. Er komt overdag al genoeg op je af. Je hebt het nodig om even de druk er van af te halen. Morgen is er weer een dag. Een dag waar je waarschijnlijk weer op de proef wordt gesteld met taken die normaliter niet in je dagelijkse bezigheden zitten. Dat kost enorm veel energie en daar moet je van herstellen. Dus stap uit die bubble en maak contact met je partner en kinderen, als je die hebt. Laat het werk het werk en laat als ouders de schoolopdrachten voor wat ze zijn. Dat is niet alleen voor de sfeer in huis goed. Het versterkt je weerstand en je energiepeil.

In het Corona AdaptatieProgramma vind je nog veel meer tips, inzichten en oefeningen.