Tips voor het omgaan met verlies

Omgaan met verlies

Iedereen kan van het ene op het andere moment worden geconfronteerd met een ongewenste verandering. Zo kan het verliezen van je baan, je vaste relatie of een dierbaar persoon een enorme aanslag zijn op het gevoel van welzijn. Ook het verwerkingsproces kan veel tijd en energie vergen. Hoe verwerk je zoiets überhaupt?

In het landelijke netwerk van Coaching Nederland zijn verschillende coaches die je kunnen bijstaan in dergelijk processen.

Je kunt beginnen met onderstaande tips over omgaan met verlies te lezen. Wellicht brengt dit al vast wat verlichting.

 

Tips voor het omgaan met verlies

 1. Beleef het verlies
  Beleef het bewust. Probeer het niet te negeren. Dompel jezelf onder in verdriet. Omarm het verdriet. Als je verdriet probeert weg te drukken komt het later vaak heftiger terug.
 2. Gun jezelf de tijd om het verlies te verwerken
  Verandering verwerken kost tijd. Neem die tijd.
 3. Praat er over
  Zoek iemand die je vertrouwt en deel je gevoelens.
 4. Zoek afleiding
  Zodra je over de ergste schok heen bent, zoek afleiding. Luister naar muziek, ga winkelen, sporten.
 5. Blijf leven
  Het leven gaat verder, of je wilt of niet. Zorg dat je in de elementaire levensbehoeften (adem, voeding, rust, slaap en huishoudelijk werk) blijft voorzien.
 6. Informeer jezelf
  Lees over de situatie. Probeer informatie in te winnen over hoe anderen dit beleefd hebben of wat je anderszins over de situatie wilt weten.
 7. Schrijf het van je af
  Schrijven heeft vaak een helende werking. Schrijf een brief aan iemand, of je die nu uiteindelijk verstuurt of niet.
 8. Pak de draad weer op
  Het leven gaat verder. Op een gegeven moment is het tijd om dat wat er nog wel is te gebruiken om je leven weer op de rit te krijgen. Probeer de balans van verwerken en doorleven langzaam te verschuiven van apathie naar empathie.
 9. Vraag om raad
  Er zijn mensen die hetzelfde lot hebben ondergaan of mensen die weten hoe met verlies om te gaan. Vraag hen om raad.
 10. Zoek professionele hulp
  Een open deur voor een organisatie die mensen helpt de best mogelijke begeleiding in te kopen. Maar, we menen het serieus, zo serieus dat we je met deze 10 tips al een beetje proberen te helpen. Let wel, niemand heeft een coach nodig, maar iedereen (zeker iemand die verandering nastreeft) kan er één gebruiken. Alleen al om die reden is het zinvol je professioneel te laten begeleiden. Een gespecialiseerde coach of andere begeleider kan je ondersteunen in de verwerking van het verlies om de draad daarna weer op te kunnen pakken.

Ik wil graag contact met een gespecialiseerde begeleider   Ik wil eerst graag weten hoe een begeleidingstraject eruit ziet