Tips om relaties te verbeteren

Relaties verbeteren

De kwaliteit van onze relaties is van doorslaggevend belang voor ons succes en gevoel van welzijn. Relaties zijn een bron voor plezier. Des te vervelender als de relatie met mensen waarmee wij samenwerken of die ons dierbaar zijn, wordt verstoord. De pijn die dat teweeg kan brengen biedt echter ook een kans om onszelf beter te leren kennen en de kwaliteit van dezelfde of andere relaties in de toekomst sterk te verbeteren. Sommige coaches zijn gespecialiseerd in hoe de kwaliteit van relaties te verbeteren. 

Lees om te beginnen hieronder alvast de 10 tip voor (h)echte relaties.

 

10 tips voor (h)echte relaties

 1. Realiseer dat iedereen gelijk isHet komt wellicht wat filosofisch over, maar de realisatie dat alles uit energie is opgebouwd en in essentie niet van elkaar verschilt, levert een enorme geestelijke vrijheid op. Of we nu het heelal, het water, de aarde, gebouwen of mensen beschouwen, in essentie is alles geconditioneerde energie. Het enige verschil is de conditionering, ofwel de vorm en hoe deze is ontstaan. Een auto of een mens zien er anders uit en vervullen in het leven een ander functie, maar zij blijven in beweging zijnde deeltjes = energie. Ook individuen zijn niets anders dan bundeltjes geconditioneerde energie, die de illusie hebben afgescheiden wezens te zijn, terwijl ze deel van een geheel zijn, dat we ‘leven’ noemen. Wie denkt dat hij beter of minder is dan een ander, zal onder deze duale houding lijden, omdat deze illusie hem of haar afsluit van de realiteit die kan helpen vrijheid te ervaren in het leven en (h)echte relaties te hebben.
 2. Waardeer de verschillen in mensenIeder individu heeft een eigen conditionering en doet zijn best dit op de voor hem of haar ‘beste’ wijze in leven te houden. Daarnaast probeert ieder op eigen wijze bewust of onbewust waarde toe te voegen aan de maatschappij. Als iemand anders denkt of er anders uit ziet, wil dit nog niet zeggen dat hij of zij minder of meer is of dat je niets met hem of haar kunt ondernemen. Door van elkaars verschillen gebruik te maken, kunnen we niet alleen (over)leven, maar kunnen we met elkaar ook verder komen. De mate waarin je andermans toegevoegde waarde kunt zien, zal je in staat stellen deze te kunnen inzetten voor wederzijds belang.
 3. Zoek de verbindingWaar zit in de relatie het gemeenschappelijk belang?  Zodra je ziet waar je samen (ieder weliswaar op zijn eigen manier) naar toe op weg bent, is het veel makkelijker de verschillen mee te nemen in het bereiken van het doel, of dat nu samenleven, samenwerken, samen resultaten boeken of samen plezier maken is. De mate waarin je andermans intenties kent en begrijpt, kun je effectief en plezierig samenwerken of leven. Wat (ver)bindt jullie?
 4. Wees dankbaarWees anderen dankbaar voor hun bijdrage aan jouw leven. Ze helpen je te (over)leven, plezier te maken en succesvol te zijn, doordat ze voor jou zorgen of  jij voor hen kunt zorgen en daar iets voor terugkrijgt. Je kunt zaken met elkaar delen. Dank hen voor die bijdrage. Deze dankbaarheid tonen zal de relatie versterken.
  Zelfs als iemand je irriteert, kun je dankbaar zijn. Die ander laat iets heel belangrijks aan je zien. De irritatie is namelijk niets anders dan een regelrechte projectie van je eigen onbewuste gevoel van tekortkoming. Dat zie je waarschijnlijk niet, omdat het onbewust is (totdat iemand je helpt het te ontdekken of  je het spontaan zelf ontdekt). Realiseer dat je ‘grootste vijand’ ook je beste ‘guru’ is, die je in de gelegenheid stelt jezelf beter te leren kennen. Wees die (irritante) ander dankbaar dat hij je dit toont en maak gebruik van die inzichten. Zeg minimaal een keer per dag ‘dankjewel’ tegen iemand. Het zal je relatie(s) doen groeien.
 5. Deel complimenten uitZodra iemand je een positief gevoel geeft, omdat jij waardeert wat hij of zij is of doet, laat dat dan weten. Deel je positieve gevoel door een compliment te geven. Het kost weinig en het doet wonderen in het versterken van de relatie(s).
 6. Wees jezelf

  Je anders voordoen dan je bent, creëert afstand. Jezelf zijn, creëert aantrekkingskracht. Waarom zijn babies zo aantrekkelijk? Omdat ze helemaal zichzelf zijn. Volwassenen die zichzelf zijn, worden als charismatisch en aantrekkelijk ervaren. Houd jezelf niet in of tegen. Wees wie je bent, zeker in relatie tot anderen. Het maakt je aantrekkelijk. Uiteindelijk bepaalt de mate waarin je je vrij voelt jezelf te zijn de ruimte om met iemand anders (in relatie) te zijn.
  En, wie echt zichzelf is, gunt ook ander(en) zichzelf te zijn. Een relatie waarin de één de ander claimt of overheerst is gedoemd te mislukken of in ieder geval ineffectief, omdat de ander daarin niet zichzelf kan zijn.
 7. Geef je grenzen aanJe grenzen aangeven lijkt vaak ‘onaantrekkelijk’ voor een ander. Het tegendeel is echter waar. Mensen hebben liever duidelijkheid dan onzekerheid. Als jij niet aangeeft wat je wilt of niet wilt, blijft de ander onzeker, twijfelt en voelt zich rot.  Totdat jij aangeeft waar jouw grenzen liggen, blijft het richtingloos rondzwemmen in de relatie. Dit geldt voor werk zowel als privé. Helderheid helpt richting bepalen en behoedt ons voor onnodig verspilling van energie.
 8. Wees eerlijkEerlijk duurt het langst, ook in relaties. Wees eerlijk tegen jezelf en tegen anderen. Voel je je beroerd? Deel dan wat je voelt. Jij hebt recht op jouw mening, jouw gevoel, jouw stemming, jouw gedachten, jouw voorkeuren en wensen. Met je anders voordoen dan wie je bent of wat je vindt, verspil je energie en maak je jezelf onaantrekkelijk. De ander ‘voelt’ dat er iets niet klopt. Gun jezelf en een ander (inzicht in) wat je werkelijk vindt of voelt. Het maakt je geliefd.
 9. Werk aan jezelfDes te groter jouw toegevoegde waarde is voor anderen, des te meer reden er is voor een (h)echte de relatie. Het beste wat je voor een ander kunt zijn, is het beste van jezelf.  Werk aan je primaire vaardigheden, ofwel die zaken die belangrijk zijn in het leven (en relaties). Denk daarbij aan competenties als: eerlijk, helder, empathisch, assertief, communicatief.  Ook op de arbeidsmarkt word je betaald naar de toegevoegde waarde die je vertegenwoordigt voor de afdeling, de organisatie en de markt die ze bedient. Blijf  jouw toegevoegde waarde voor anderen ontwikkelen. Jij en alle anderen worden er alleen maar beter van.
 10. Laat je coachenHet lijkt vanzelfsprekend, maar we menen het serieus; zo serieus dat we je met deze 10 tips voor een (h)echte relatie al een beetje proberen te coachen. Let wel, niemand heeft een coach nodig, maar iedereen (zeker iemand die verandering nastreeft) kan er één gebruiken. Je kunt je eigen ogen niet zien, behalve als je voor de spiegel staat. Mentaal is dat net zo. Een mentale spiegel voorgehouden krijgen, levert nieuwe gezichtspunten op. Alleen al om die reden is het zinvol je professioneel te laten begeleiden. Een coach of andere begeleider kan je die mentale spiegel voorhouden, rollenspellen met je oefenen, kritische vragen stellen of vragen waardoor je dieper over jezelf en de situatie gaat nadenken en tot verrassende nieuwe inzichten komt.
Ik wil graag contact met een RelatieCoach    Ik wil eerst graag weten hoe een begeleidingstraject eruit ziet