performance coaching

Performance coaching

Soms moet of wil je als mens of team extra presteren. Dan is het zaak dat je alles uit jezelf haalt wat erin zit. Op zo’n moment kan het werken met een coach het verschil maken. Niet voor niets hebben nagenoeg alle topsporters een personal coach.

In the Flow

“Om als individu of team optimaal te presteren moet je in de flow zitten”, wordt vaak gezegd. Daarbij refereert men aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door een volledige betrokkenheid op betreffende acties gerichte energie en activiteit. Belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi die het hierover in zijn in 1990 verschenen boek ‘Flow: the psychology of optimal experience’ had over de metafoor “stroom die hen meevoerde”.

Bron: Wikipeia

Volgens Csikszentmihalyi kan het gevoel van flow gekenmerkt worden door ten minste een aantal van de volgende acht kenmerken.

  1. Men heeft een duidelijk doel.
  2. Concentratie en doelgerichtheid.
  3. Verlies van zelfbewustzijn: men gaat volledig op in de activiteit en vergeet zichzelf.
  4. Verlies van tijdsbesef: de tijd vliegt voorbij.
  5. Directe feedback: succes en falen ten aanzien van de activiteit zijn onmiddellijk duidelijk zodat men daarop het eigen handelen direct kan aanpassen.
  6. Evenwicht tussen de eigen vaardigheid en de uit te voeren activiteit: de bezigheden zijn heel uitdagend, echter nét niet te moeilijk om met succes uit te voeren.
  7. Een gevoel van persoonlijke controle over de situatie of activiteit of misschien juist het gevoel van het op dat moment even volledig vrij zijn van die ‘controle’.
  8. De activiteit is intrinsiek belonend.

Een staat van ‘flow’ wordt geassocieerd met het streven om een bepaald doel te bereiken zoals het schilderen van een schilderij of het bespelen van een instrument. Ook een uitdagende taak op het werk of een scriptie, master thesis of proefschrift kunnen tot een staat van flow leiden. Deze toestand wordt gerealiseerd als er sprake is van een optimale balans tussen de moeilijkheid van een taak en de specifieke vaardigheden van de persoon in kwestie. Verder kunnen mensen in de staat van ‘flow’ boven hun eigen kunnen uitstijgen en sneller leren en nieuwe inzichten verkrijgen.  

De kracht van Performance Coaching
Het begrip ‘flow’ is sterk gerelateerd aan de persoonlijke ontwikkeling en karakter. Als je dit wilt ontwikkelen om daarna makkelijker in de staat van flow te kunnen geraken, is Performance Coaching de beste remedie.

Natuurlijk zul je als individu of team uiteindelijk zelf de prestatie moeten leveren, maar hoe de beste prestaties te leveren is nog wel een uitdaging. Presteren betekent namelijk niet alleen ergens veel tijd en energie in steken. Voor de laatste paar procent topprestaties moet ook de weerstand die maakt dat je die topprestatie net niet haalt, worden weggenomen. Het gaat dan om zaken als concentratie, doelgerichtheid, effectiviteit, efficiëntie, focus, evenwicht en mentaliteit. Nou, ga er maar in je eentje aan staan om daar allemaal tegelijkertijd mee bezig te zijn. Gelukkig zijn er Performance Coaches die je daarbij kunnen helpen.

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek met één van onze performance coaches of zoek zelf een performance coach.

 §

Lees meer over de diverse soorten coaching: