Competentietips

Hieronder staat een lijst met competenties en een aantal reeds met een tip erachter.

Wil je een competentip toevoegen, kies dan uit de lijst onder aan de pagina twee competenties en stuur de tips naar info@coaching.nl.
Wij zetten de tip dan zo snel mogelijk op de (bovenste) lijst met tips of geven feedback op de tips.

Analytisch
vermogen Je kunt op korte termijn je analytisch vermogen verbeteren door veel vragen (aan jezelf) te stellen. Vraag je bijvoorbeeld veel meer af wat de content en de context van een situatie is. De content staat voor de inhoud van de gebeurtenis en de context, voor het kader waarin het plaats vindt.

Betrokkenheid
Ruil, om betrokkenheid te ontwikkelen, een stukje van je (korte termijn) eigenbelang in en investeer deze in de relatie. Schenk bijvoorbeeld 10% van je dagelijkse energie aan het door de ander gewenste resultaat. Zodra je ziet dat wat dit je op lange termijn kan opleveren wordt je vanzelf meer betrokken.

Communicatie 
1. Als goede communicator stem je permanent af met de ander. Kijk naar de ontvanger en als je luistert vraag door, herhaal wat je denkt te hebben gehoord. Spreek niet in conclusies of meningen maar in heldere plaatjes die een camera op zou kunnen nemen. Illustreer je verhaal met voorbeelden of vraag de zender om voorbeelden. Kortom: Doe niet interessant, maar wees geïnteresseerd.
2. Lees, om je vocabulaire te vergroten, bijvoorbeeld dagelijks een pagina uit een woordenboek. Wil je ook je schrijfvaardigheden verbeteren, schrijf dan moeilijke woorden ook een keer op.

Flexibiteit
Je kunt je flexibiliteit vergroten door te oefenen met handelingen die buiten je ´comfortzone´ liggen. Bijvoorbeeld ben je van huis uit casual en informeel. Doe eens een (mantel)pak aan en kijk hoe de reactie van anderen is. Ben erg van het plannen. Bereid je (in daarvoor geschikte situaties) helemaal niet voor en ontdek dat het leven ook doorgaat als je niet bent voorbereid.

Leiderschap
Leiderschap impliceert een grotere gedragsflexibiliteit, ofwel de mate waarin je in verschillende omstandigheden authentiek kunt blijven handelen (dus ook in peniebele situaties). Onze gedragsflexibiliteit vergroten we door met gedrag te experimenteren dat buiten je gewoonte valt. Treed regelmatig buiten je comfortzone en zie dat je veel meer in staat bent dan je denkt.

Luistervaardigheid
Luisteren vraagt dat je aandacht hebt en wakker bent. Zodat je je open stelt voor wat de ander laat horen. In woorden, in toon, in stemming. Het gaat zowel om de relatie en interactie als om de inhoud. Laat merken dat je luistert. Door oogcontact, door te knikken of door een vraag te stellen die aansluit op wat de ander jou zegt. Zodat de ander zich gehoord weet en er onderling contact is.

Organiserend vermogen
Organiseren is een kwestie van alles wat nodig is om je taak of het evenement goed te laten verlopen te regelen. Je kunt beginnen met het project te plannen en de elementen stuk voor stuk af te werken Een goed begin is te oefenen om zaken die je niet echt zelf uit hoeft te voeren bij anderen neer te leggen. Delegeren is namelijk een belangrijk aspect van je organiserend vermogen.

Planningsvaardigheid
Plannen heeft te maken met vooraf nadenken over je taken. Begin eens met zaken die nu vanzelfsprekend lijken op een rij te zetten. Schrijf bijvoorbeeld eens een protocol van het huishouden of van je functie en zie wat je al tegenkomt waar je beter over kunt nadenken en wat efficiënter kan. Zodra je ziet dat je efficiënter bent en minder fouten maakt ga je vanzelf meer plannen.

Probleemoplossend vermogen
Zodra er een probleem is kun je kiezen terug te kijken en afvragen “Hoe is gekomen? Wiens schuld is het”. Hiermee los je het probleem echter niet op. Kijk pas terug als het probleem is opgelost . Kijk tot die tijd alleen maar vooruit en stel je één vraag. “WAT moet er gebeuren om het probleem zo snel mogelijke op te lossen”. Overweg verschillende opties en kies intuïtief wat je het beste lijkt. Last but not least. Bij probleemoplossend vermogen hoort dat je ook regelmatig niet meteen de juiste oplossing heb. Ga door tot het probleem is opgelost.

Reflectie en ontwikkeling
Neem een adempauze. Stop met doen. Gun jezelf een pauze. Voel dat je zit, het contact met de stoel en de grond. Sluit als je wil je ogen. Hier en nu. Merk wat er is op dit moment. Voel je lichaam, precies
zoals het is. Er hoeft niets anders te zijn. Jij hoeft niet anders te zijn dan zoals je nu hier zit. Is er een emotie? Zijn er gedachten? En richt dan je aandacht op de adem. Voel de lucht naar binnen en naar buiten stromen. Laat los wat je niet meer nodig hebt en adem frisse lucht in. Klaar!

Teamgeest
In teamgeest gaat gemeenschappelijk belang voor eigen belang. Begin in verschillende situaties te benoemen wat jij voor anderen kan betekenen en voer dit waar mogelijk uit. Vaak geeft dat ook voldoening. Op een gegeven moment wordt het een gewoonte ook te kijken wat anderen nodig hebben. Een ander element is tolerantie voor de verschillen in mensen. Waardeer de verschillen in mensen! Oefen dit door te benomen waar de ander goed in is en complimenteer hem of haar.

Time Management
1. Neem de tijd! Stop met hollen en start met regelmatig stil te staan bij wat je aan het doen bent.
2. Leer ‘Nee’ zeggen. Weersta de verleiding ! Vermijd interrupties die je van jouw prioriteiten afhouden.
3. Stel doelen. Wie geen plan heeft voor zichzelf past prima in het plan van een ander. Als je weet waar jij voor staat
en waar je voor gaat, kom je daar sneller en met minder energieverbruik terecht. Weet wat je te doen staat! Realiseer je eigen plan!
4. Stel prioriteiten! Verdeel je taken in vier categoriën. 1. belangrijk + urgent, 2. belangrijk, 3. urgent en 4. niet urgent + niet belangrijk. Start met categorie 1. Daarna 2 en pas als er tijd over is 3 en 4.

Zelfstandigheid
Zelfstandigheid maakt je minder afhankelijk van anderen en daarmee vrij. Oefen in zelf beslissen, ook in zaken waar anderen mee te maken hebben. Voer je besluit in je eentje uit en geef fouten alle ruimte. Werk stap voor stap aan het minder afhankelijk zijn van anderen. En zodra het lukt geef jezelf regelmatig een schouderklop.

Zelfvertrouwen
Geef het ontwikkelen van je zelfvertrouwen tijd. Begin bij de realiteit te accepteren zoals deze is. Focus niet langer op wat je niet hebt, maar wat op wat je aan talenten wel in huis hebt. Begin rustig met te zeggen tegen jezelf: ‘wat ben ik goed’. Ook al geloof je het (nog) niet. Beloon jezelf als je weer iets voor elkaar hebt gekregen en lach om je fouten. Fouten zijn kansen om te groeien.

Nog tips voor te schrijven:

Aandacht geven
Aanpassingsvermogen 
Accuratesse     
Activiteiten initiëren
Ambitie
Analytische vaardigheden  
Bedrijfsmatig handelen
Begeleiden en ontwikkelen  
Beslissingsvermogen 
Commercieel handelen
Controleren van systemen en onderdelen  
Creativiteit 
Creëren en innoveren
Drukbestendigheid 
Ethisch en integer handelen
Gastvrijheid
Gewetensvolheid 
Hygiëne
Informatie verwerken
Initiatief nemen 
Inlevingsvermogen  
Integriteit  
Klantgerichtheid
Kostenbewustheid  
Marktgerichtheid 
Materialen en middelen inzetten     
Omgaan met verandering
Onderhandelingsvaardigheid  
Ondernemerschap 
Organisatiebewustzijn 
Overtuigen en beïnvloeden
Presenteren
Reflectie en ontwikkeling
Relaties beheren
Representatief zijn  
Resultaatgerichtheid 
Samenwerking       
Stressbestendig